12 Şubat 2012 Pazar

Hepatit B Hakkında Bilinmeyenler

Hepatit B rahatsızlığı hepatit b virüsünün karaciğeri etkilemesi ile ortaya çıkar. Rahatsızlığın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.



Rahatsızlık akut veya kronik olabilir. Akut hepatit B enfeksiyonunda belirtiler kısa bir süre için devam eder. Kronik hepatit B virüsü karaciğerde barınır ve ileride karaciğer kanserine veya siroza neden olabilir. Hepatit B’nin belirtileri mide bulantısı, kusma, güçsüzlük, yorgunluk, idrarda koyulaşma, ateş, eklem ağrıları, iştahsızlık, karın ağrısı ve ciltte sararma olarak ortaya çıkar.


Rahatsızlık vücut sıvısı yolu ile kişiden kişiye bulaşır. Bunun en genel yolu sekstir. Hepatit B bulaşmalarının %39’u cinsel ilişki yolu ile olmaktadır. Bu nedenle çiftler korunmasız seksten uzak durmalıdır. Hepatit B rahatsızlığından kurtulmanın en etkili yolu seks sırasında her zaman korunmaktır ve tek bir partnere sahip olmaktır.

Ayrıca bebekler için yeni geliştirilen hepatit B aşısı oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Çocuklar altı ay boyunca üç doz hepatit B aşısı yaptırmalıdır. Ufak yaşta aşı olmayan yetişkinlerde rahatsızlığa yakanma riski daha fazladır.