12 Şubat 2012 Pazar

Soğuk Algınlığı İle İlgili 5 Önemli Gerçek

İşte soğuk algınlığına ilişkin bilinmeyen şaşırtıcı 5 önemli gerçek;



1-Soğuk algınlığı virüsleri bizi hasta etmiyor

Cardiff’teki Genel Soğuk Algınlığı Merkezinden Pr. Ron Eccles "Bizi hasta eden kendi bağışıklık sistemimizdir" diyor. Bir kişi soğuk algınlığı virüsünü kaptığında virüs burna ve boğazın arka bölgesine hücum eder ve vücudun doğal savunma mekanizmasının devreye girmesi uzun sürmez. Bağışıklık sistemi virüsler bölgeye ulaşmadan devreye girer ve bu durumda baş ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi bazı belirtiler ortaya çıkar.

2-Burun tıkanıklığının nedeni erektil dokudaki şişmelerdir

Pr. Eccles "Soğuk algınlığı sırasında burnunuzda tıkanıklık hissinin oluşma nedeni burnun mukus ile dolması diğil burundaki damarların şişmesidir" diye konuştu. Burnun iç bölümü erektil dokulardan oluşmaktadır. Soğuk algınlığı sırasında burundaki kan damarları şişer ve bu durum da burun kanallarının tıkanmasına neden olur.


3-Gözlerinizle soğuk algınlığını yakalayabilirsiniz

Soğuk algınlığı geçiren bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde gözlerinde mukuslu damlalar oluşur. Eğer hasta kişinin göz yaşarı ile temas edersneniz ve elinizi gözünüze götürürseniz soğuk algınlığını kapabilirsiniz.

4-Kadınlar erkeklere oranla daha fazla soğuk algınlığı geçirirler

Kadınlar erkeklere oranla daha fazla soğuk algınlığına yakalanırlar. Bunun nedeni kadınların çocuklarla daha fazla ilgilenmesidir. Çocuklar yılda 7 ile 10 kez soğuk algınlığı geçirebilir. Anneler genellikle çocukları ile daha fazla vakit geçirdikleri için soğuk algınlığına daha sık yakalanırlar.

5-Sarı mukusun nedeni beyaz kan hücreleridir

Bağışıklık sistemi soğuk algınlığı virüsüne karşı savaşırken ilk gözlemlenen belirtilerden birisi burundan sarı mukoza gelmesidir. Soğuk algınlığı ilerledikçe mukoza kalınlaşır ve rengi daha da sarılaşır. Bu durumun nedeni beyaz kan hücrelerindeki artıştır.