12 Şubat 2012 Pazar

Sarkoidoz İle İlgili Bilgiler

Sarkoidoz vücudun farklı bölgelerindeki enflamatuar hücrelerde oluşan ufak şişliklerdir. Bu şişlikler genellikle akciğer, lenf bezleri, göz ve ciltte oluşur. Doktorlar sarkoidozun anormal bağışıklık cevabı olarak ortaya çıktığını düşünmektedir.



Eğer sarkoidoz belirtileri gözlemlerseniz rahatsızlığınızın gözlemlenmesi gerekebilir. Eğer belirtiler bazı organlarınızı risk altına sokuyorsa bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Rahatsızlığın belirtileri etkilenen organa göre değişiklik gösterir.


Rahatsızlığın genel belirtileri yorgunluk, ateş, lenf bezlerinde şişlik ve kilo kaybı olarak ortaya çıkar. Akciğerlerde gözlemlenen belirtiler sürekli öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı olarak karakterize edilir. Ciltte oluşan belirtiler ise kızarıklık, cilt lezyonları ve ciltte renk değişimidir.

Doktorlar rahatsızlığın nedenini tam olarak bilmemektedir. Bazı kişilerde rahatsızlığa karşı genetik bir eğilim olduğu düşünülmektedir. Buna karşın bazı bakteriler ve virüsler rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Rahatsızlığın tedavisi için kortikosteroitler, TNF alfa inhibitörleri, anti-malaria ilaçları ve anti rejektiyon ilaçları kullanılır.