23 Ağustos 2011 Salı

Dolaşım Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Eğer kan vücutta tek bir bölgede sıkışırsa dolaşım bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu sorun genellikle el ve bacaklarda daha sık gözlemlenir. Bunun yanı sıra dolaşım sorunları tedavi edilmemesi halinde kalp ve beyin gibi önemli organları da etkileyebilir. Periferal arter rahatsızlığı ve periferal vasküler rahatsızlık dolaşım bozukluğunun neden olduğu önemli hastalıklardır. Bu rahatsızlık da oldukça ciddidir ve tedavi gerektirir. Periferal vasküler rahatsızlık beyin ve kalp çevresindeki kan damarlarının daralması sonucu gözlemlenen bir rahatsızlıktır. Bu sorun ilerleyen zamanlarda kan akışını zayıflatır.

Kan dolaşımı bozukluğunun belirtileri arasında el ve ayaklarda üşüme, baldır kaslarında kramplar, ayaklarda şişme ve ağrı ve yorgunluk, varis oluşumu, cilt renginde açılma ve enfeksiyonlarda yavaş iyileşme yer almaktadır. Eğer dolaşım bozukluğununuz olduğunu düşünüyorsanız bir doktora gidip muayene olmanız oldukça önemlidir. Uygulanacak bazı fiziksel testler,MR, röntgen gibi testlerden sonra hastaya teşhis konur. Tedavi edilmediği taktirde rahatsızlık kan pıhtılaşmaları, demans ve kalp krizi gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı gibi bazı rahatsızlıklar dolaşım bozukluklarına neden olabilir.


Rahatsızlığın erken teşhisi tedavide oldukça büyük bir adımdır. Doktorunuz ile sorunlarınızı tartıştıktan sonra size bazı tedavi yöntemleri önerilir. Tedavi tavsiyelerinin birçoğu yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Bu değişiklikler arasında düzenli beslenme, düzenli egzersiz ve sigarayı bırakma yer almaktadır. Diyabet hastaları çoğu zaman dolaşım sorunları ile karşı karşıya kalırlar. Bu durumu kontrol altında almanın en önemli yöntemi kan şekeri seviyesinin düzenli olarak gözlemlenmesidir. Eğer yüksek kan basıncı veya yüksek kolesterol sorununuz varsa kan akışını geliştirmeye yardımcı bazı ilaçlardan faydalanabilirsiniz.

Dolaşım sorunları yukarıda da belirtildiği gibi kalp ve beyin gibi önemli organları etkileyebilir. Beynimiz kan dolaşımının %20’sini almaktadır. Kan akışı herhangi bir nedenden dolayı düşüş gösterirse bu durum hafıza kaybı ve zihinsel bulanıklık gibi sorunlara yol açabilir. Baş ağrıları ve baş dönmeleri de kan dolaşımı bozukluklarının arasında yer almaktadır. Eğer kan dolaşımı sorunları kalbi etkilerde göğüs ağrıları, yüksek kan basıncı, kolesterol seviyesinde artış gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Böbreklerdeki dolaşım bozuklukları iştahınızı etkileyebilir ve ani kolo kayıplarına neden olabilir. Eğer el, ayak ve ayak bileklerinizde şişmeler varsa bu böbreklerdeki dolaşım bozukluklarının belirtisi olabilir. Daha önce de belirtildiği gibi dolaşım sorunları el ve ayakları önemli ölçüde etkiler. Bu durumun nedeni el ve ayaklara giden kan dolaşımının azalmasıdır. Kan dolaşımı bozukluklukları aynı zamanda üreme organlarını da etkileyebilir. Kişi kendisini oldukça yorgun hissedebilir ve libidoda azalma gözlemlenebilir.