23 Ağustos 2011 Salı

Grip Aşısı – Grip Aşısı Faydalımıdır?

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, grip aşısı da yeniden gündeme geldi. Uzmanların, gribin etkisini göstermeden yapılması gerektiğini söylediği grip aşısı için geç kalmadınız. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak grip aşısı yaptırabilirsiniz.

Havaların soğuması ile birlikte kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyor, çok sayıda insanla bir arada oluyoruz. Aksırık ve öksürük seslerinin arttığı bu günlerde, grip herkesin kapısını çalabilir. Vakit kaybetmeden grip aşısı yaptırmanızda fayda var.

Nezle ve soğuk algınlığı gibi viral solunum yolu enfeksiyonları, grip olarak adlandırılsa da grip; virüslerin sebep olduğu mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla hasta kişilerin öksürük ve aksırığıyla bulaşan gribin 1-4 günlük bir kuluçka dönemi var. Grip kuluçka evresinin ardından; ateş, halsizlik, kırgınlık ve kuru öksürüğün yanı sıra, baş, kas ve boğaz ağrıları ile devam ediyor.

Grip Aşısını Kimler Yaptırmalı?

Uzmanlar grip aşısını


* 65 yaşın üstüneki herkese;

* kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, kan ve hormon hastalığı olanara;

* bağışıklık sistemi zayıf olanlara;

* gebeliğinin ilk üç ayı grip mevsimine rastlayan kadınlara;

* öğrencilere;

* halka sürekli bir arada olan sağlık personeli ve kamu çalışanlarına tavsiye ediyor.

Aşının seyrek de olsa alerjik reaksiyona sebep olma ihtimali var. Bu durum, aşının yapılmasından birkaç dakika ya da birkaç saat sonra kızarıklık, deride kabarmalar şeklinde kendsini gösteriyor.

Grip Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?

Grip aşısının yapılması için en uygun zaman, havaların soğumasından hemen önceki dönemdir. Buna göre eylül-kasım ayları arasında aşının yapılması şart. Çünkü aşının etkisini göstermesi için ortalama 15 günlük bir zamana ihtiyacı var. Sonrasında ise bir yıla yayılan bir koruma süresi sizi bekliyor. Ancak sadece grip aşısının tek başına sizi gripten koruyamayacağını da unutmayın.